Επανορθωτική Ρινοπλαστική

Η Επανορθωτική Ρινοπλαστική, δηλαδή η χειρουργική διόρθωση προβλημάτων της ρινός που έχουν προκύψει, είτε από τραυματισμό, είτε από προηγούμενη επέμβαση, είναι πολλαπλά δυσκολότερη επέμβαση. Απαιτεί συχνά αποκατάσταση ελλειμάτων του ρινικού σκελετού, με λήψη χόνδρινων ή οστέινων μοσχευμάτων από τον ασθενή.

Eξελίξεις στις τεχνικές για το τέλειο αποτέλεσμα

Η επανορθωτική ρινοπλαστική είναι εκείνο το χειρουργείο με το οποίο καλούμαστε να επιλύσουμε δυσκολα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά από τραυματισμούς ή αποτυχημένη πρωτογενή ρινοπλαστική. Είναι πολύ πιο δύσκολη από την πρωτογενή ρινοπλαστική αφού έχουν αλλάξει οι σχέσεις των ιστών στη μύτη.

Συνήθως, παρατηρούνται ελλείμματα χόνδρων και οστών κάθε μορφής τα οποία καλείται ο χειρουργός να αποκαταστήσει λαμβάνοντας μοσχεύματα από άλλο σημείο του σώματος του ασθενούς, χόνδρο συνήθως από το πτερύγιο του αυτιού και οστό από τη λεκάνη χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στις δότριες περιοχές.

Βέβαια θα πρέπει να τα διαμορφώσει ανάλογα με τα ελλείμματα ώστε να τοποθετηθούν κατάλληλα και να καλύψουν τις όποιες δυσμορφιές εχουν δημιουργηθεί στη μύτη από προηγούμενο χειρουργείο ή τραυματισμό. Είμαστε αντίθετοι στη χρήση συνθετικών μοσχευμάτων δεδομένης της πιθανότητος απόρριψης αυτών από τον οργανισμό.

Με την επανορθωτική χειρουργική αποσκοπούμε αυστηρά:

  • στην αποκατάσταση της λειτουργικής ικανότητος της ρινός (αναπνοή)
  • στην αισθητική αποκατάστασή της σε τέτοιο βαθμό ώστε τίποτα πάνω στη μύτη να μη θυμίζει ότι έχει υποβληθεί σε περισσότερα του ενός χειρουργεία

Η προσπάθεια για συμμετρία και αρμονία στο πρόσωπο μέσω της επανορθωτικής ρινοπλαστικής είναι αποφασιστικής σημασίας για το ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα. Η εμπειρία του χειρουργού καθώς και η μεγάλη γκάμα τεχνικών, τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζει καλά, παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Όπως και στην πρωτογενή ρινοπλαστική, έτσι και στην Επανορθωτική, τα προβλήματα της κορυφής είναι τα πλέον δύσκολα για την αποκατάστασή τους. Μέχρι και σήμερα, τα προβλήματα της κορυφής της μύτης αντιμετωπίζονταν ως επι το πλείστον με την τεχνική της Ανοιχτής Ρινοπλαστικής. Η Ανοιχτή Ρινοπλαστική γίνεται παρασκευή του δέρματος της κορυφής και ανασήκωμα αυτού από τους υποκείμενους χόνδρους. Σίγουρα δίνει λύση σε σοβαρά προβλήματα της κορυφής, πλην όμως αφήνει μία ουλή στη στυλίδα (χώρισμα μεταξύ των ρουθουνιών).

Ωστόσο, η νεότερη και πρωτοποριακή, Eκτεταμένη Delivery Τεχνική τείνει να αντικαταστήσει τη μέθοδο της Ανοιχτής Ρινοπλαστικής. Κατά την Eκτεταμένη Delivery Τεχνική γίνεται ευρεία παρασκευή και αποκόλληση των χόνδρων της κορυφής της ρινός με εσωτερικές τομές οι οποίες είναι αόρατες.

Κατα αυτόν τον τρόπο, επιλύονται όλα τα προβλήματα της κορυφής της ρινός και αποφεύγεται η δυσμορφία από την ουλή που θα προκαλούσε η ανοιχτή ρινοπλαστική. Έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε τους χόνδρους της κορυφής χωρίς το αποτέλεσμα να υπολείπεται σε τίποτα από αυτό της ανοιχτής ρινοπλαστικής και χωρίς να αφήνει ορατό σημάδι.

Ο ιατρός Αθανάσιος Σκούρας

…γεννήθηκε στο Μοναστηράκι Αργολίδας. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Άργους το 1973 και εισήχθη στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή με σειρά κατάταξης «πρώτος».Απεφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο του 1979 και ορκίστηκε Ιατρός του Πολεμικού Ναυτικού.

Μιλήστε σήμερα με τον γιατρό