Ρινοπλαστική με απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα

Λειτουργική ρινοπλαστική και αποκατάσταση λειτουργικών και αισθητικών προβλημάτων της μύτης για πιο άνετη αναπνοή και φυσική ομορφιά. Αναπνεύστε καλύτερα και αποκτήστε ένα πρόσωπο με συμμετρία, αρμονία και εκφραστική ηρεμία.

Ρινοπλαστική για μια καλύτερη ποιότητα ζωής

Τις περισσότερες φορές ο λόγος που οδηγείται ένας ασθενής στη λύση της ρινοπλαστικής είναι κατά βάση αισθητικός. Η μύτη είναι το κέντρο του προσώπου μας και αδιαμφισβήτητα επηρεάζει κατά πολύ την όψη και τις εκφράσεις μας.

Όμως, η μύτη είναι ταυτόχρονα και ένα βασικό λειτουργικό όργανο που συμμετέχει στην αναπνοή μας και μπορεί συχνά να τη δυσχεραίνει, λόγω μιας δυσμορφίας στο διάφραγμα – τη γνωστή και ως σκολίωση ρινικού διαφράγματος.

Προχωρώντας σε μια λειτουργική ρινοπλαστική, διορθώνονται αισθητικές ασυμμετρίες αλλά και λειτουργικές ανωμαλίες της μύτης. Έτσι, ο ασθενής αποκτά, όχι μόνο μια πιο αρμονική όψη, αλλά και μπορεί επιτέλους να αναπνέει καλύτερα, να μη ροχαλίζει, να μην αισθάνεται ξηρότητα στο στόμα και φυσικά να μπορεί να ζει χωρίς αποσυμφορητικά μύτης.

Μιλήστε σήμερα με τον γιατρό

Σε ποιες περιπτώσεις να προχωρήσετε σε ρινοπλαστική

 • Αν ένα από τα δύο ή και τα δύο ρουθούνια σας είναι συνήθως βουλωμένο.
 • Αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε τη νύχτα ή υποφέρετε από υπνική άπνοια.
 • Αν είχατε κάποιο ατύχημα στη μύτη σε μικρή ηλικία.
 • Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό σκολίωσης ρινικού διαφράγματος.
 • Αν υπάρχει κάποιο σημείο της μύτης που σας ενοχλεί αισθητικά (πεσμένη κορυφή, μεγάλα ρουθούνια, έντονος ύβος-καμπούρα μύτης, λοξή ή φαρδιά μύτη κλπ).
 • Αν παθαίνετε συχνά κρίσεις ιγμορίτιδας και ωτίτιδας.
 • Αν αισθάνεστε συχνά κόπωση και έχετε διακεκομμένο ύπνο λόγω δυσκολίας στην αναπνοή.
 • Αν δεν μπορείτε να αναπνεύσετε χωρίς τη βοήθεια των αποσυμφορητικών μύτης.
 • Αν έχετε ιστορικό ρινίτιδας που επανεμφανίζεται τακτικά.

Αθανάσιος Σκούρας

Είμαι ο Αθανάσιος Σκούρας, Χειρουργός ΩΡΛ με εξειδίκευση στη Λειτουργική Ρινοπλαστική, στην οποία έχω αφιερώσει όλη μου την επαγγελματική ζωή. Στόχος μου για τον κάθε ασθενή που με εμπιστεύεται είναι η δημιουργία μίας φυσικής μύτης, αρμονικής στο κάθε πρόσωπο, που λειτουργεί και αναπνέει ελεύθερα. 

Μέθοδοι ρινοπλαστικής

Κλειστή ρινοπλαστική

Η κλειστή ρινοπλαστική είναι η μέθοδος που επιλέγεται στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργικής ρινοπλαστικής. Είναι η λιγότερο παρεμβατική μέθοδος και προσφέρει ταχύτατη ανάρρωση του ασθενούς. Με αυτή τη χειρουργική πρακτική το μετεγχειρητικό οίδημα είναι περιορισμένο, αφού οι μαλακοί ιστοί της μύτης διαταράσσονται λιγότερο σε σχέση με άλλες μεθόδους.

Ανοιχτή ρινοπλαστική

Η ανοιχτή ρινοπλαστική προϋποθέτει μια τομή στη βάση της στυλίδας, ώστε η μύτη να αποκαλυφθεί και ο χειρουργός να έχει καλύτερη ορατότητα και πρόσβαση. Ως πρακτική χρησιμοποιείται σπανιότερα και μόνο για δύσκολα περιστατικά, κυρίως επειδή έχει ελαφρώς μεγαλύτερης διάρκειας αποθεραπεία και το τελικό αποτέλεσμα έρχεται αργότερα σε σχέση με την κλειστή ρινοπλαστική. Ενδείκνυται κυρίως για τη διόρθωση προβλημάτων της κορυφής της μύτης.

Μιλήστε σήμερα με τον γιατρό

Επανορθωτική ρινοπλαστική για ήδη χειρουργημένη μύτη

Η πλαστική στη μύτη έχει εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία 30 χρόνια. Οι χειρουργικές τεχνικές βελτιώνονται συνεχώς και οι χειρουργοί οφείλουν να εκπαιδεύονται τόσο σε θέματα αισθητικής όσο και σε θέματα λειτουργικής αποκατάστασης της μύτης.

Μια ήδη χειρουργημένη μύτη αποτελεί πάντα πρόκληση για τον σκεπτόμενο χειρουργό, καθώς υπάρχουν συμφύσεις και ουλές στην περιοχή, και τις περισσότερες φορές απαιτείται αποκατάσταση ελλειμμάτων του ρινικού σκελετού με τοποθέτηση χόνδρινων ή οστέινων μοσχευμάτων. Σε κάθε περίπτωση, μια ήδη χειρουργημένη μύτη πρέπει να αντιμετωπίζεται με πολλή προσοχή και να χειρουργείται με ευλάβεια και μόνο από έμπειρους ρινοχειρουργούς.

Ένα δεύτερο χειρουργείο στην ίδια περιοχή σημαίνει ότι ο γιατρός θα διορθώσει μια προγενέστερη αποτυχημένη ρινοπλαστική και θα δημιουργήσει μια ισορροπία στις γραμμές του προσώπου. Ρωτήστε τον γιατρό σας πόσα τέτοια περιστατικά αποκατέστησε επιτυχώς μέσα στο έτος. Έτσι θα καταλάβετε αν είναι ο κατάλληλος χειρουργός, που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε και πάλι μια λειτουργική και φυσικά όμορφη μύτη.

Κάθε μύτη είναι διαφορετική γιατί κάθε πρόσωπο είναι μοναδικό

Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Δεν θα μπορούσε ποτέ μια μύτη που είναι ίδια με κάποια άλλη να μοιάζει φυσική σε όλα τα πρόσωπα. Μέσω της επίδειξης στο ιατρείο μας προεγχειρητικών και μετεγχειρητικών φωτογραφιών πολλών περιστατικών με αντίστοιχο πρόβλημα, εξηγούμε τους χειρισμούς που θα γίνουν στο χειρουργείο, για να δημιουργηθεί μια όμορφη, φυσική μύτη που χαρίζει αρμονία στο πρόσωπο.

Ο κάθε ασθενής προσεγγίζεται ξεχωριστά, ώστε μετά το χειρουργείο να έχει μια μύτη που συμπληρώνει το πρόσωπό του χωρίς να φαίνεται ότι έχει γίνει οποιαδήποτε χειρουργική παρέμβαση. Φυσικά, η αισθητική ματιά του γιατρού παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Με τη βοήθεια της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας και τη χειρουργική δεινότητα ενός έμπειρου γιατρού, είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσετε τη μύτη που πάντα ονειρευόσασταν.

Μιλήστε σήμερα με τον γιατρό

Συχνές Ερωτήσεις για τη Ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική δεν πονάει. Αμέσως μετά το χειρουργείο λαμβάνετε με ορό παυσίπονα, οπότε δεν υπάρχει καθόλου πόνος. Όταν πάρετε εξιτήριο από την κλινική, μπορείτε να έχετε στο σπίτι σας αναλγητικά, αλλά είναι πιθανό να μην τα χρειαστείτε. Υπάρχει μια μέτρια δυσφορία, λόγω του οιδήματος και του πωματισμού, αλλά σε γενικές γραμμές δεν θα αισθανθείτε πόνο.

Για τους άνδρες η ηλικία είναι τα 17,5 έτη και στις γυναίκες τα 16,5. Βέβαια σε περιπτώσεις ατυχήματος και τραυματισμού της μύτης, είναι προφανές ότι μπορεί κανείς να χειρουργηθεί και σε μικρότερη ηλικία για έγκαιρη αποκατάσταση της τραυματισμένης περιοχής.

Γενικότερα η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι άμεση. Μπορείτε να επιστρέψετε σε μια δουλειά γραφείου μετά από μια εβδομάδα περίπου. Για εργασίες που περιλαμβάνουν σωματικό κάματο, αυτό ίσως αργήσει λίγο περισσότερο (2-3 εβδομάδες), καθώς θα πρέπει να αποφύγετε το σκύψιμο και τα βαριά αντικείμενα. Αφού αναφέρετε στον γιατρό το αντικείμενο εργασίας σας, αυτός θα μπορέσει να σας απαντήσει πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα αυτό.

Ανάλογα με το περιστατικό, ο Δρ. Σκούρας κρίνει με ποια τεχνική ή συνδυασμό τεχνικών που γνωρίζει σε βάθος λόγω της πολυετούς του εξειδίκευσης στη Λειτουργική Ρινοπλαστική, θα επιτύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Όχι, η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση απολύτως ασφαλής, όταν πραγματοποιείται από έμπειρους χειρουργούς σε μία αξιόπιστη κλινική.

Το τελικό αποτέλεσμα επέρχεται περίπου στους 6 μήνες από το χειρουργείο. Όμως, ήδη με την αφαίρεση του νάρθηκα φαίνεται ξεκάθαρα το σχήμα της μύτης, δηλαδή 7-10 μέρες από την ημέρα που χειρουργηθήκατε. Το ήπιο οίδημα θα υποχωρεί σταδιακά, αλλά από τη δεύτερη εβδομάδα, θα μπορείτε να κυκλοφορείτε κανονικά, χωρίς να φαίνεται ότι έχετε χειρουργηθεί.

Η επιλογή του σωστού γιατρού είναι το άλφα και το ωμέγα. Η μύτη που θα έχετε για το υπόλοιπο της ζωής σας καθορίζεται από τον γιατρό που θα επιλέξετε για να σας χειρουργήσει. Ένας καλά εκπαιδευμένος ρινοχειρουργός διαθέτει πλήρη γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας τη μύτης και γνωρίζει ποιες επιδράσεις στους ζωντανούς ιστούς είναι αποδεκτές, για τη σωστή λειτουργία της και την μετέπειτα επούλωσή της. Για να κάνετε λοιπόν τη σωστή επιλογή χρειάζεται σίγουρα να δείτε αρκετά, παρόμοια με το δικό σας, περιστατικά του γιατρού και να ρωτήσετε προηγούμενους ασθενείς για την προσωπική τους εμπειρία με τον γιατρό σας.

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση κατά την οποίαν αντιμετωπίζονται δυσμορφίες όπως μεγάλος ύβος (η γνωστή καμπούρα), πεσμένη ή πλατιά κορυφή, η απόκλιση της μύτης (στραβή μύτη), μεγάλα ή πλατιά ρουθούνια ή δυσμορφίες που προκύπτουν μετά από ατυχήματα.

Εάν εκτός από την εξωτερική εμφάνιση υπάρχουν και προβλήματα στη λειτουργία της μύτης, τότε η λειτουργική ρινοπλαστική αποκαθιστά τη σωστή αναπνοή.

Ο σωστός ρινοπλαστικός χειρουργός ο οποίος γνωρίζει και σέβεται την ανατομία και την λειτουργία της ρινός είναι ικανός να διορθώσει το αισθητικό πρόβλημα χωρίς να επηρεάσει στο ελάχιστο την αναπνοή του ασθενούς, εφόσον αυτή δεν παρουσιάζει πρόβλημα.

Σε περιπτώσεις που το πρόβλημα της μύτης είναι αισθητικό και λειτουργικό, ο έμπειρος χειρούργος θα διορθώσει σε μια επέμβαση αισθητικά και λειτουργικά την μύτη.

Η ρινοπλαστική είναι η συχνότερη επέμβαση στο πρόσωπο αλλά και η δυσκολότερη. Θα πρέπει να τονισθεί ότι η διάρκειά της δεν είναι μικρότερη των δύο ωρών και με κανένα τρόπο δεν είναι η επέμβαση της μισής ώρας που πολλοί υποστηρίζουν.

Η ρινοπλαστική είναι η επέμβαση του σκεπτόμενου χειρουργού, που δεν δημιουργεί μύτες – καλούπια αλλά χρησιμοποιώντας το μυαλό, την αισθητική και την δεξιότητά του βρίσκει ποια μύτη ταιριάζει κα δένει στο πρόσωπο του ασθενούς και με λεπτούς χειρισμούς, αργά και μεθοδικά σαν γλύπτης σμιλεύει και δημιουργεί.

«Ο Θεός είναι στις λεπτομέρειες» έλεγε κάποιος σοφός. Έτσι και ο ρινοχειρουργός γνωρίζοντας και σεβόμενος την ανατομία και την φυσιολογία της ρινός βαδίζει με στόχο την διόρθωση κάθε αισθητικού προβλήματος, προβλέποντας τις πιθανές επιπτώσεις στην λειτουργία της μύτης, ώστε να τις προλαμβάνει και να έχει ένα αποτέλεσμα λειτουργικό και αισθητικά τέλειο.

 

Η ρινοπλαστική είναι μια ανώδυνη επέμβαση που γίνεται σε οργανωμένα κέντρα. Ανάλογα με τη φύση του προβλήματος χρησιμοποιείται η μέθοδος της ανοικτής ή κλειστής ρινοπλαστικής. Ο ασθενής παραμένει για ένα βράδυ στην κλινική. Την επόμενη μέρα επιστρέφει στο σπίτι του έχοντας ένα νάρθηκα στην ράχη της μύτης ο οποίος αφαιρείται σε 5-6 ημέρες και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη εργασία του.

Στους άνδρες είναι η ηλικία των 17 ετών και στις γυναίκες 16.

 

α. Όταν η μύτη λειτουργεί σωστά, δηλαδή ο ασθενής αναπνέει καλά, μυρίζει και κοιμάται ήρεμα χωρίς εφιαλτικά όνειρα και ροχαλητό.
β. Όταν το αισθητικό αποτέλεσμα ικανοποιεί τον ασθενή όσο και τον ιατρό και δένει αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και τις αισθητικές γραμμές του προσώπου.
γ. Όταν η μύτη δεν φαίνεται χειρουργημένη μετά την επέμβαση, δηλαδή δεν γίνονται ριζικές αλλαγές που μπορεί να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ασθενή.

Σκοπός είναι ο περίγυρος του ασθενή να αναγνωρίζει την βελτίωση της εικόνας του, να αντιληφθεί πως το πρόσωπό του δείχνει όμορφο και ανανεωμένο χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει το αίτιο αυτής της αλλαγής.

Ο ρινοχειρουργός οφείλει να ενημερώνει τον ασθενή πως συγκεκριμένα καλούπια ρινός δεν υπάρχουν, κάθε μύτη είναι διαφορετική, έχει την δική της προσωπικότητα και χαρακτήρα, ακολουθώντας την μοναδικότητα κάθε ατόμου. Σκοπός του είναι σε κάθε ρινοπλαστική να δημιουργεί την μία και μοναδική μύτη που ταιριάζει στο συγκεκριμένο μοναδικό πρόσωπο.

Ο χειρουργός της μύτης δεν δημιουργεί μύτες κατά παραγγελία. Είναι ένα είδος καλλιτέχνη που προσπαθεί να επιτύχει τις τέλειες αναλογίες πάνω σε κάθε πρόσωπο, πιστεύοντας ότι η τελειότητα στη φύση βγαίνει μέσα από την μοναδικότητα. Η γενική εικόνα θα πρέπει να είναι αισθητικά ευχάριστη, διατηρώντας συγχρόνως τα στοιχεία εθνικότητας μέσα στα πλαίσια της ισορροπίας και της ομορφιάς.

Κατά το παρελθόν ένας ΩΡΛ διόρθωνε το λειτουργικό πρόβλημα της μύτης και σε δεύτερο χρόνο – σε δεύτερη επέμβαση ένας πλαστικός χειρουργός επενέβαινε αισθητικά. Σήμερα αυτό δεν ισχύει. Είναι πλέον κανόνας σε μία επέμβαση και από τον ίδιο χειρουργό ο οποίος είναι ειδικά εκπαιδευμένος να αποκαθίσταται το λειτουργικό και αισθητικό πρόβλημα της μύτης. Έτσι ο ασθενής δεν υποβάλλεται σε διπλές επεμβάσεις και είναι ένας ο χειρουργός ο οποίος έχει και την ευθύνη του αποτελέσματος.

Είναι γνωστό ότι σημαντικός παράγων στην επιτυχή έκβαση μιας ρινοπλαστικής είναι η σωστή σχέση και επικοινωνία ιατρού και ασθενή. Ο ιατρός θέτει το πρόβλημα στην σωστή του βάση, εξηγεί στον ασθενή τι είναι σωστό και τι όχι ώστε οι προσδοκίες του να είναι ρεαλιστικές.
Ο ασθενής πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δει πολλές φωτογραφίες ασθενών χειρουργημένων, προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές, ώστε να δει τον τρόπο δουλειάς του χειρουργού και να δει αν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του.

Εφόσον ο ρινοχειρουργός ασχολείται κυρίως με τη ρινοπλαστική θα έχει επίσης τη δυνατότητα να συναντήσει στο ιατρείο πλήθος ασθενών χειρουργημένων σε διάφορες μετεγχειρητικές φάσεις. Θα συζητήσει μαζί τους, θα ακούσει την εμπειρία τους, θα διαπιστώσει ζωντανά τα αποτελέσματα και όχι στην οθόνη κάποιου υπολογιστή, ώστε τελικά η επιλογή του να τον δικαιώσει.

Η επανεγχείρηση στην ρινοπλαστική είναι μια δύσκολη επέμβαση λόγω ύπαρξης συμφύσεων και λόγω ύπαρξης μικρότερης ποσότητας ιστού για χειρισμούς μετά την πρώτη επέμβαση.

Ο κατάλληλα εκπαιδευμένος και έμπειρος χειρουργός θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και να διορθώσει μια προγενέστερη αποτυχία και να δημιουργήσει μια ισορροπία στις γραμμές του προσώπου.

Ο Δρ. Σκούρας εκτελεί εκατοντάδες Επανορθωτικές Ρινοπλαστικές κάθε χρόνο και έχει ιδιαίτερη εξειδίκευση στην αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από προηγούμενο αποτυχημένο χειρουργείο. Συνήθως, η αποκατάσταση επιτυγχάνεται με τη χρήση μοσχευμάτων (συνθετικών ή αυτόλογων, από το αυτί ή τη λεκάνη).

Ο Ονόρε Ντε Μπαλζάκ έγραφε: «Η ομορφιά είναι μια αναγκαιότητα. Παρέχει γαλήνη στην ψυχή». Αυτά τα λόγια είναι αρκετά για να απαντήσουν στο ερώτημα. Μια όμορφη μύτη που αναπνέει σωστά και δένει αισθητικά και αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, ακόμη και ενός μετρίου προσώπου, δίνει τόση αυτοπεποίθηση στο άτομο, τόση ψυχική ηρεμία που καθιστά την ρινοπλαστική αναγκαία και σε καμία περίπτωση δεν είναι στοιχείο πολυτέλειας.

Η ομορφιά είναι μια αναγκαιότητα. Παρέχει γαλήνη στην ψηχή

Μύθοι & Αλήθειες για την ρινοπλαστική

10 μύθοι γύρω από την πιο δημοφιλή πλαστική επέμβαση προσώπου! Ο Χειρουργός ΩΡΛ , Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λειτουργικής Ρινοπλαστικής, Αθανάσιος Σκούρας, λύνει κάθε σου απορία…

Ο σωστός ρινοχειρουργός ο οποίος γνωρίζει και σέβεται την ανατομία και τη λειτουργία της ρινός είναι ικανός να διορθώσει το αισθητικό πρόβλημα χωρίς να επηρεαστεί στο ελάχιστο η αναπνοή του ασθενούς, εφόσον αυτή δεν παρουσιάζει προβλήματα.

Αντιθέτως, εάν ο χειρουργός δεν είναι εκπαιδευμένος στη λειτουργία της μύτης μπορεί επιδιορθώνοντας ένα καθαρά αισθητικό πρόβλημα να αλλοιώσει δομές που παίζουν βασικό ρόλο στην αναπνοή με αποτέλεσμα ο ασθενής μετεγχειρητικά να μην αναπνέει και να πρέπει να υποβληθεί εκ νέου σε επέμβαση.

Σε περιπτώσεις που το πρόβλημα της μύτης είναι αισθητικό και λειτουργικό, ο έμπειρος ρινοχειρουργός σε μία επέμβαση θα διορθώσει και τη λειτουργία και την εμφάνιση της μύτης.

Η ρινοπλαστική είναι μία εντελώς ανώδυνη επέμβαση. Κατά τη διάρκειά της τοποθετούνται στο εσωτερικό της μύτης επιθέματα τα οποία παραμένουν για 24 ώρες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο ασθενής δεν αναπνέει από τη μύτη. Κατόπιν αφαιρούνται και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του φέροντας μόνο ένα μικρό ναρθηκάκι στη ράχη της μύτης το οποίο και θα αφαιρεθεί μετά από 6-7 ημέρες.

Οι σύγχρονες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης και ο σεβασμός των ιστών από τον έμπειρο ρινοχειρουργό, έχουν ως αποτέλεσμα τα οιδήματα (πρηξίματα) και οι μώλωπες πέριξ της μύτης να είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα. Σε 6-7 ημέρες οπότε και αφαιρείται ο εξωτερικός νάρθηκας της μύτης ο ασθενής μπορεί χωρίς προβλήματα να επιστρέψει στην εργασία του και στις υπόλοιπες δραστηριότητές του.

Με τις νέες τεχνικές που εφαρμόζονται οι μώλωπες και τα οιδήματα είναι ελάχιστα. Μετά την αφαίρεση του εξωτερικού νάρθηκα το αποτέλεσμα είναι ορατό και μόνο μικρά οιδήματα υπάρχουν. Καθώς αυτά υποχωρούν -σε διάστημα λίγων εβδομάδων- το σχήμα της μύτης βελτιώνεται ακόμα περισσότερο και το οριστικό αποτέλεσμα είναι πλέον εμφανές.

Μία επέμβαση λειτουργικής ρινοπλαστικής θεωρείται πως είναι επιτυχημένη όταν πληρούνται οι παρακάτω 3 βασικές προϋποθέσεις:

 • Η μύτη να είναι λειτουργική δηλαδή ο ασθενής να αναπνέει σωστά, να μυρίζει καλά και να κοιμάται ήρεμα χωρίς εφιάλτες και ροχαλητά
 • Το αισθητικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί τόσο τον ασθενή όσο και το γιατρό και να «δένει» αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και τις αισθητικές γραμμές του προσώπου.
 • Η μύτη να μη φαίνεται χειρουργημένη. Πρέπει δηλαδή οι αισθητικές παρεμβάσεις και η βελτίωση των χαρακτηριστικών της ρινός να είναι τέτοια ώστε ο συνομιλητής να διαπιστώνει μια ευχάριστη αλλαγή στο πρόσωπο, ένα πρόσωπο πιο δροσερό, πιο νεανικό, πιο ανανεωμένο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εντοπίσει τον υπεύθυνο παράγοντα για αυτή την αλλαγή. Στη λειτουργική ρινοπλαστική δε γίνονται ριζικές αλλαγές που μπορεί να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ασθενούς.

Ο πρωταρχικός στόχος μιας επιτυχημένης ρινοπλαστικής είναι η δημιουργία μιας «φυσικής» εικόνας του ασθενούς που κολακεύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και δένει αρμονικά με αυτά.

Πολλοί ασθενείς προσέρχονται στους χειρουργούς της μύτης ζητώντας την «τέλεια» μύτη, επηρεασμένοι από πρότυπα του κινηματογράφου ή της τηλεόρασης. Στις δεκαετίες 1950-1960 όλες σχεδόν οι επεμβάσεις ρινός κατέληγαν σε μικρή, κοντή και ανασηκωμένη μύτη κατά τις επιταγές του μύθου της «γαλλικής μυτούλας». Έτσι, το αποτέλεσμα δεν ήταν πάντοτε επιτυχημένο καθώς η μύτη δεν «έδενε» με τις γραμμές και τις αναλογίες του προσώπου.

Ο σωστός χειρουργός οφείλει να ενημερώσει τον ασθενή πως συγκεκριμένα «καλούπια» ρινός δεν υπάρχουν, πως κάθε μύτη είναι διαφορετική, έχει τη δική της προσωπικότητα και χαρακτήρα ακολουθώντας τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Σκοπός του είναι σε κάθε ρινοπλαστική να δημιουργεί τη μία και μοναδική μύτη που ταιριάζει στο συγκεκριμένο μοναδικό πρόσωπο. Ο χειρουργός της μύτης δεν δημιουργεί «μύτες κατά παραγγελία».

Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για τη χρήση του computer κατά την προεγχειρητική περίοδο και για τη βαρύτητα που θα πρέπει ο ασθενής να δίνει στις εικόνες που παρουσιάζονται στον υπολογιστή.

Ο ασθενής πρέπει από τον υπολογιστή να παίρνει μια μόνο ιδέα για το πώς θα δείχνει η μύτη του μετεγχειρητικά και να μη μένει προσκολλημένος στην απατηλή εικόνα που του παρέχει. Ο έμπειρος ρινοχειρουργός γνωρίζοντας τη λειτουργία και τη δράση των μηχανισμών αυτών ξέρει πως θα επηρεάσουν μακροπρόθεσμα το σχήμα της μύτης και κάνει τις κατάλληλες παρεμβάσεις ώστε να επιτύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Παρεμβάσεις που δεν ακολουθούν τις γραμμές και τις γωνίες ενός υπολογιστή καθώς η μύτη και εν γένει ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι ένας καμβάς ή μια οθόνη υπολογιστή όπου χαράσσοντας ευθείες δημιουργούμε επίπλαστες εικόνες.

Η πιο αξιόπιστη τακτική είναι να βλέπει εικόνες άλλων χειρουργημένων ασθενών και αξιολογώντας τα αποτελέσματα να κρίνει την καλαισθησία και τις δεξιότητες του χειρουργού.

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση κατά την οποία αντιμετωπίζονται οι δυσμορφίες της μύτης. Τέτοιες είναι:

 • Μεγάλος ύβος ( η γνωστή «καμπούρα» της μύτης)
 • Πεσμένη ή πλατιά κορυφή
 • Αποκλίνουσα («στραβή») μύτη
 • Μεγάλα ή πλατιά ρουθούνια ή και
 • Πιο σύνθετες δυσμορφίες που εμφανίζονται συνήθως μετά από προηγηθείσες επεμβάσεις ή ατυχήματα

 

Μια πλαστική στη μύτη δεν αφορά μόνο σε αισθητική παρέμβαση στο πρόσωπο, αλλά πολύ συχνά έχει να κάνει με λειτουργικά προβλήματα και κυρίως αποκατάσταση της αναπνοής. Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να προκαλέσει ιγμορίτιδες, πονοκεφάλους, ωτίτιδες, αμυγδαλίτιδες, ροχαλητό, υπνική άπνοια και πνευμονίες. Όλα αυτα δυσκολεύουν την καθημερινότητα, με τα προβλήματα να εμφανίζονται τόσο κατά τον ύπνο, όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας, στην άσκηση ή την έντονη προσπάθεια. Η αδυναμία συμμετοχής σε εκδηλώσεις – σπορ κ.α – ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη ή και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Άλλωστε πολλές φορές, ειδικά μετά από τραυματισμό, ένας άνθρωπος δεν καταλαβαίνει την δυσκολία στη σωστή λειτουργία της μύτης, πριν κάνει μια τέτοια επέμβαση λειτουργικής αποκατάσταση!

Η σωστή αναπνοή που επιτυγχάνεται με τη λειτουργική ρινοπλαστική είναι μία ανάγκη και όχι πολυτέλεια.

Στη σύγχρονη εποχή, την εποχή κατάρριψης πολλών taboo, δικαίωμα στην υγεία και την ομορφιά έχουν όλοι. Η ηλικία έπαψε να παίζει δεσμευτικό ρόλο. Δεν είναι μόνο νέες κοπέλες που ζητούν να υποβληθούν σε λειτουργική ρινοπλαστική, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες και γυναίκες οι οποίοι είτε για λειτουργικούς, είτε και για καθαρά αισθητικούς λόγους αναζητούν τη χειρουργική παρέμβαση. Δεν είναι σπάνιο το γεγονός να χειρουργείται αρχικά η κόρη και κατόπιν να προσέρχεται η μητέρα παρακινούμενη από το σύζυγο για να λύσει ένα πρόβλημα που τη βασάνιζε χρόνια χωρίς να παίρνει την απόφαση να το επιλύσει.

Τέλος, η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που καταρρίπτει τους όποιους φραγμούς σε κοινωνικό ή οικονομικό επίπεδο υπήρχαν παλαιότερα σχετικά με τις επεμβάσεις αισθητικής. Απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και είναι προσιτή από τον οποιονδήποτε επιζητά σωστή αναπνοή και όμορφη εμφάνιση.

Αντίθετα με ότι πιστεύεται το κόστος της λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι απόλυτα προσιτό για το μέσο Έλληνα. Δεν είναι μια επέμβαση πολυτέλειας μόνο για λίγους. Είναι μια επέμβαση με κόστος λογικό της οποίας το αποτέλεσμα βελτιώνει την υγεία, το ηθικό και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Και αυτό είναι επιτακτική ανάγκη για όλους.