Συχνές Ερωτήσεις

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ; ΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΙΝΟΣ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ;

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση κατά την οποίαν αντιμετωπίζονται δυσμορφίες όπως μεγάλος ύβος (η γνωστή καμπούρα), πεσμένη ή πλατιά κορυφή, η απόκλιση της μύτης (στραβή μύτη), μεγάλα ή πλατιά ρουθούνια ή δυσμορφίες που προκύπτουν μετά από ατυχήματα.

Εάν εκτός από την εξωτερική εμφάνιση υπάρχουν και προβλήματα στη λειτουργία της μύτης, τότε η λειτουργική ρινοπλαστική αποκαθιστά τη σωστή αναπνοή.

2. ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ;

Ο σωστός ρινοπλαστικός χειρουργός ο οποίος γνωρίζει και σέβεται την ανατομία και την λειτουργία της ρινός είναι ικανός να διορθώσει το αισθητικό πρόβλημα χωρίς να επηρεάσει στο ελάχιστο την αναπνοή του ασθενούς, εφόσον αυτή δεν παρουσιάζει πρόβλημα.
Σε περιπτώσεις που το πρόβλημα της μύτης είναι αισθητικό και λειτουργικό, ο έμπειρος χειρούργος θα διορθώσει σε μια επέμβαση αισθητικά και λειτουργικά την μύτη.

3. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ;

Η ρινοπλαστική είναι μια ανώδυνη επέμβαση που γίνεται σε οργανωμένα κέντρα. Ανάλογα με τη φύση του προβλήματος χρησιμοποιείται η μέθοδος της ανοικτής ή κλειστή ρινοπλαστικής. Ο ασθενής παραμένει για ένα βράδυ στην κλινική. Την επόμενη μέρα επιστρέφει στο σπίτι του έχοντας ένα νάρθηκα στην ράχη της μύτης ο οποίος αφαιρείται σε 5-6 ημέρες και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη εργασία του.

4. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ;

Η ρινοπλαστική είναι η συχνότερη επέμβαση στο πρόσωπο αλλά και η δυσκολότερη. Θα πρέπει να τονισθεί ότι η διάρκειά της δεν είναι μικρότερη των δύο ωρών και με κανένα τρόπο δεν είναι η επέμβαση της μισής ώρας που πολλοί υποστηρίζουν.

Η ρινοπλαστική είναι η επέμβαση του σκεπτόμενου χειρουργού, που δεν δημιουργεί μύτες – καλούπια αλλά χρησιμοποιώντας το μυαλό, την αισθητική και την δεξιότητά του βρίσκει ποια μύτη ταιριάζει κα δένει στο πρόσωπο του ασθενούς και με λεπτούς χειρισμούς, αργά και μεθοδικά σαν γλύπτης σμιλεύει και δημιουργεί.

«Ο Θεός είναι στις λεπτομέρειες» έλεγε κάποιος σοφός. Έτσι και ο ρινοχειρουργός γνωρίζοντας και σεβόμενος την ανατομία και την φυσιολογία της ρινός βαδίζει με στόχο την διόρθωση κάθε αισθητικού προβλήματος, προβλέποντας τις πιθανές επιπτώσεις στην λειτουργία της μύτης, ώστε να τις προλαμβάνει και να έχει ένα αποτέλεσμα λειτουργικό και αισθητικά τέλειο.

5. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ;

Στους άνδρες είναι η ηλικία των 17 ετών και στις γυναίκες 16.

6. ΠΟΤΕ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ;

α. Όταν η μύτη λειτουργεί σωστά, δηλαδή ο ασθενής αναπνέει καλά, μυρίζει και κοιμάται ήρεμα χωρίς εφιαλτικά όνειρα και ροχαλητό.
β. Όταν το αισθητικό αποτέλεσμα ικανοποιεί τον ασθενή όσο και τον ιατρό και δένει αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και τις αισθητικές γραμμές του προσώπου.
γ. Όταν η μύτη δεν φαίνεται χειρουργημένη μετά την επέμβαση, δηλαδή δεν γίνονται ριζικές αλλαγές που μπορεί να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ασθενή.

Σκοπός είναι ο περίγυρος του ασθενή να αναγνωρίζει την βελτίωση της εικόνας του, να αντιληφθεί πως το πρόσωπό του δείχνει όμορφο και ανανεωμένο χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει το αίτιο αυτής της αλλαγής.

7. ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΔΑΝΙΚΗ ΜΎΤΗ;

Ο ρινοχειρουργός οφείλει να ενημερώνει τον ασθενή πως συγκεκριμένα καλούπια ρινός δεν υπάρχουν, κάθε μύτη είναι διαφορετική, έχει την δική της προσωπικότητα και χαρακτήρα, ακολουθώντας την μοναδικότητα κάθε ατόμου. Σκοπός του είναι σε κάθε ρινοπλαστική να δημιουργεί την μία και μοναδική μύτη που ταιριάζει στο συγκεκριμένο μοναδικό πρόσωπο.

Ο χειρουργός της μύτης δεν δημιουργεί μύτες κατά παραγγελία. Είναι ένα είδος καλλιτέχνη που προσπαθεί να επιτύχει τις τέλειες αναλογίες πάνω σε κάθε πρόσωπο, πιστεύοντας ότι η τελειότητα στη φύση βγαίνει μέσα από την μοναδικότητα. Η γενική εικόνα θα πρέπει να είναι αισθητικά ευχάριστη, διατηρώντας συγχρόνως τα στοιχεία εθνικότητας μέσα στα πλαίσια της ισορροπίας και της ομορφιάς.

8. ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕΙ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΎΤΗΣ;

Η ρινοπλαστική είναι μια πρόκληση ακόμα και για τον πιο έμπειρο χειρουργό. Η επέμβαση απαιτεί ακριβείς χειρισμούς των χόνδρων, των οστών και των μαλακών ιστών. Είναι η επέμβαση που δεν συγχωρεί τον άπειρο χειρουργό. Κανένα άλλο χειρουργείο δεν απαιτεί τόση τελειότητα στην εκτέλεσή του, διότι διαφορετικά η μύτη θα συνεχίσει να έχει αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα.

Κατόπιν τούτου καταλαβαίνει κανείς ποιος είναι ο ειδικός. Είναι ο ιατρός που γνωρίζει σε βάθος την ανατομία και την φυσιολογία της μύτης, γνώσεις που του παρέχει η ειδικότητα της ωτορινολαρυγγολογίας και έχει εξειδικευθεί στην πλαστική χειρουργική προσώπου και ειδικά στην ρινοπλαστική.

9. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ;

Κατά το παρελθόν ένας ΩΡΛ διόρθωνε το λειτουργικό πρόβλημα της μύτης και σε δεύτερο χρόνο – σε δεύτερη επέμβαση ένας πλαστικός χειρουργός επενέβαινε αισθητικά. Σήμερα αυτό δεν ισχύει.
Είναι πλέον κανόνας σε μία επέμβαση και από τον ίδιο χειρουργό ο οποίος είναι ειδικά εκπαιδευμένος να αποκαθίσταται το λειτουργικό και αισθητικό πρόβλημα της μύτης. Έτσι ο ασθενής δεν υποβάλλεται σε διπλές επεμβάσεις και είναι ένας ο χειρουργός ο οποίος έχει και την ευθύνη του αποτελέσματος.

10. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΎ;

Είναι γνωστό ότι σημαντικός παράγων στην επιτυχή έκβαση μιας ρινοπλαστικής είναι η σωστή σχέση και επικοινωνία ιατρού και ασθενή. Ο ιατρός θέτει το πρόβλημα στην σωστή του βάση, εξηγεί στον ασθενή τι είναι σωστό και τι όχι ώστε οι προσδοκίες του να είναι ρεαλιστικές.
Ο ασθενής πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δει πολλές φωτογραφίες ασθενών χειρουργημένων, προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές, ώστε να δει τον τρόπο δουλειάς του χειρουργού και να δει αν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του.

Εφόσον ο ρινοχειρουργός ασχολείται κυρίως με τη ρινοπλαστική θα έχει επίσης τη δυνατότητα να συναντήσει στο ιατρείο πλήθος ασθενών χειρουργημένων σε διάφορες μετεγχειρητικές φάσεις. Θα συζητήσει μαζί τους, θα ακούσει την εμπειρία τους, θα διαπιστώσει ζωντανά τα αποτελέσματα και όχι στην οθόνη κάποιου υπολογιστή, ώστε τελικά η επιλογή του να τον δικαιώσει.

11. ΕΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΕΠΑΝΕΓΧΕΙΡΗΣΗ»;

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση πρόκληση, μια επέμβαση που η ακρίβειά της μετριέται σε κλάσματα του χιλιοστού. Ως εκ τούτου η αποτυχία είναι συχνή και η επανορθωτική ρινοπλαστική ανέρχεται σε ποσοστό ως 15%. Η επανεγχείρηση στην ρινοπλαστική είναι μια δύσκολη επέμβαση λόγω ύπαρξης συμφύσεων και λόγω ύπαρξης μικρότερης ποσότητας ιστού για χειρισμούς μετά την πρώτη επέμβαση.

Γι’ αυτό το λόγο είναι κρίσιμη απόφαση η επιλογή του σωστού χειρουργού εξ’ αρχής. Όταν δε πρόκειται για επανεπέμβαση, ο ασθενής έχει μεγαλύτερη ευθύνη σωστής επιλογής. Κανείς γιατρός δεν μπορεί να κάνει θαύματα, όμως ο κατάλληλα εκπαιδευμένος και έμπειρος χειρουργός θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και να διορθώσει μια προγενέστερη αποτυχία και να δημιουργήσει μια ισορροπία στις γραμμές του προσώπου. Θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που του παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία (συνθετικά μοσχεύματα, αυτόλογα μοσχεύματα) καθώς και τεχνικές που απαιτούν ευχέρεια και εξειδίκευση όπως η ανοικτή ρινοπλαστική.
Δεινός χειριστής και έμπειρος όλων αυτών των μέσων θα δημιουργήσει ένα μοναδικό καλλιτέχνημα που λειτουργεί σωστά και προσδίδει αρμονία και συμμετρία στο πρόσωπο.

12. ΤΕΛΙΚΑ Η ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ;

Ο Ονόρε Ντε Μπαλζάκ έγραφε: «Η ομορφιά είναι μια αναγκαιότητα. Παρέχει γαλήνη στην ψυχή».
Αυτά τα λόγια είναι αρκετά για να απαντήσουν στο ερώτημα. Μια όμορφη μύτη που αναπνέει σωστά και δένει αισθητικά και αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, ακόμη και ενός μετρίου προσώπου, δίνει τόση αυτοπεποίθηση στο άτομο, τόση ψυχική ηρεμία που καθιστά την ρινοπλαστική αναγκαία και σε καμία περίπτωση δεν είναι στοιχείο πολυτέλειας.